Jste zde

Domů » Aprica

Aprica v zimě

Aprica - zasněžená krajina

Malé italské městečko Aprica se nachází východně od důležitého průsmyku Passo dell'Aprica, který tvoří přechod mezi oblastí Valtellina a údolím Val Camonica. Zimní lyžařské středisko s asi 1 600 obyvateli leží v nadmořské výšce 1 181 m v údolí Valtellina, v severní Lombardii. Silnice vedoucí průsmykem je zároveň jediným vstupem do zdánlivě ospalé Apricy. Při bližším pohledu se městečko vyloupne v "klenot" zimních sportů. Hora emocí, jak je v Aprice nazýváno lyžaské středisko, se rozprostírá pod 2 600 metrů vysokou horou Dosso Paso.

Toto středisko své návštěvníky rozmazluje svými upravenými 50 kilometry sjezdovek i swowboardovým parkem. V nadmořské výšce 1.160 m - 2.300 m jsou lyžařské sjezdovky všech stupňů obtížnosti tak skvěle propojeny, že je možné kdykoliv sjet až do údolí do městečka. Nejkrásnější a nejneobvyklejší je zřejmě krásná lyžařská aréna Palabione, která začíná nad hranicí lesa ve výšce 2 300 metrů a směrem do údolí překonává výškový rozdíl 1 000 metrů.
I na snowboardisty tu čeká zvláštní překvapení, snowpark dostupný i pěšky nabízí vše, co potěší srdce každého snowboardisty. V Aprice jsou lyžaři i snowboardisté hýčkáni stejnou měrou.

Na návštěvníky tu čeká tu moderní infrastruktura a nádherná krajina. Mnohá ubytování leží přímo u lyžařské sjezdovky a umožňují tak rychlý vstup do rozmanitého lyžařského areálu. Mimo jiné jsou tu na výběr nádherné panoramatické sjezdy, které vedou až dolu do údolí do Apricy. Zejména začátečníci a rodiny s dětmi se tu budou cítit velmi příjemně. Osvěžující horský vzduch a sluncem prosvícené dny vám zajistí nezapomenutelný pobyt. Odpočinout od lyžování si můžete např. v krytém bazénu s wellness areálem nebo na lezecké stěně, případně na ledovém kluzišti.

I návštěva okolních obcí kolem Apricy stojí v každém případě za to. Teglio či Villa di Tirano jsou krásné malé vesničky, ve kterých je co vidět a co obdivovat. Hektický ruch tady nenajdete, za to nádherné výhledy na Alpy a nádhernou architekturu, kterou ostatně najdete jen v Itálii. Působivými svědky časů minulých jsou např. kostel Sant' Eufemia nebo Palazzo Besta v Tegliu.
V každém případě lze doporučit i celodenní výlety do Švýcarska do Svatého Mořice nebo do Národního parku Stelvio (Stilfser Joch), kam se můžete pohodlně dostat autem.

Geografie: 

Místo

Teglio 46° 10' 19.4664" N, 10° 4' 4.2564" E
Location

Aprica na Facebooku