Jste zde

Domů » Aprica

Zimní aktivity, 1. část

Italské středisko Aprica v zimě

Středisko Aprica (1.180 m.n.m.) se nachází u stejnojmenného horského průsmyku, který spojuje Valtellinu s údolím Val Camonica v provincii Brescia.

Kdysi to byla historická komunikační trasa vedoucí od průsmyku Bernina k Pádské nížině, pro poutníky, vojáky a obchodníky.

Dnes je Aprica zimní a letní turistické středisko v srdci přírodní rezervace Parco delle Orobie Valtellinesi.

V létě si tady můžete zaplavat v nedotčené přírodě, nebo si vybrat mezi pěšími či cyklistickými trasami.

Pokud nemáte strach z náročného stoupání, vydejte se na průsmyky Aprica, Mortirolo a Santa Cristina, které jsou dějištěm mnoha závodů Giro d'Italia.

Aprica je ale vyhlášená především jako zimní středisko, kde si můžete vyzkoušet lyžování, lyžařské horolezecké túry, běžky anebo výlety na sněžnicích. K dispozici jsou zde samozřejmě vleky a lanovky i lyžařské školy, a v neposlední řadě také široký výběr ubytování.

Výlety na sněžnicích

Vyzkoušejte si i vy cestu na sněžnicích za poznáním v horách po čerstvém sněhu! Valtellina nabízí nekonečné možnosti: můžete slyšet křupat sníh pod nohami při výstupu z Campo Moro až k Alpe Campagneda v údolí Valmalenco, odkud budete obdivovat vrcholek Pizzo Scalino.

V okolí Livigna při cestě lesem možná zahlédnete kozorožce a v národním parku Stelvio si zase vychutnáte zimní ticho. Z centra města Madesimo se vydejte na Alpe Andossi nebo prozkoumejte turistickou trasu v Pian di Gembro nad Apricou.

Pro ty, kteří dávají přednost "placatějším" stezkám, je určená tzv. "Fiocchi" je v Santa Catarině Valfurvě. A pokud se s horskými vůdci vydáte ve Valtellině na noční výlet, bude za měsíčního svitu váš zážitek ještě krásnější.

Lezení po ledu

Zkuste si zimní lezení po ledu uprostřed klidné krajiny Valtelliny. Když teploty klesnou pod bod mrazu, vytvářejí řeky a potoky zamrzlé vodopády, a příroda vytváří ledové sochy. Milovníci této speciální disciplíny najdou ve Valtellině mnoho míst s ledovými stěnami všech výšek a stupňů obtížnosti.

Nechte si poradit od alpských horských průvodců, které trasy jsou nejvhodnější právě pro vaši úroveň zdatnosti. Umělé ledové stěny jsou k dispozici v Livignu, Lanzadě a v Aprice.

Geografie: 

Místo

Aprica 46° 9' 6.534" N, 10° 9' 14.616" E
Location

Aprica na Facebooku