Jste zde

Domů » Aprica

Passo dell'Aprica, 1. část

Průsmyk Passo dell'Aprica
Autor: Skiwalker79

Ploché horské sedlo průsmyku Passo dell'Aprica v nadmořské výšce 1.176 m je důležitým a pradávným přechodem z údolí Valtellina do údolí Val Camonica. V bezprostředním sousedství naleznete na východě městečko Aprica, které dostalo svůj název právě po onom horském průsmyku.

Vzhledem k tomu, že se Valtellina vždy nacházela jaksi ve stínu sousedních oblastí, nabyl kdysi bezvýznamný průsmyk Passo dell'Aprica své důležitosti až na konci středověku. Benátská republika se posléze stala doslova mocností kontinentálního rozměru a její moc dosahovala až sem. Od této doby, a zejména v dobách války, nepoužívaly již Benátky tyrolské průsmyky, ale své vlastní, které vedly oblastí Graubünden.

Ne nadarmo se pak vliv Graubündenu rozšířil až do Valtelliny. Již v pozdním středověku se stará cesta, po níž se pohybovaly muly, přeměnila v jednu z hlavních obchodních cest. Od této chvíle se podstatně zvýšil provoz na této cestě přes Apricu a započal její rozkvět, který ale zase netrval tak moc dlouho. S příchodem nových časů vliv Benátek klesal a tento stav bezpochyby silně ovlivnil též Apricu, jejíž význam klesal stále víc a víc.

Počínaje rokem 1548 Francouzi zahájili provoz kurýrní služby mezi městy Benátky a Chur přes Apricu, aby se bezpečně vyhnuli nepřátelské alianci španělsko-habsburských zemí. Během této doby byla uzavřena mezi Benátkami a Graubündenem nová smlouva o vybudování nové oslí tratě přes Apricu, ale tohoto "podniku" se nakonec zúčastnily jen Benátky, které cestu skutečně financovaly a postavily ve směru od Benátek do Apricy. Pokračováním této cesty ovšem zůstala ona stará cesta pro mezky, označována někdy též silnicí, jež se vlastně dochovala dodnes.

Mezitím se však dostaly do popředí významu jiné cesty přes tamní horské průsmyky, a hlavní část přepravy nákladů a osob se tak přesunula severojižním směrem, k průsmyku Gavia a k Passo San Marco. Sousedící obce se snažily tohoto politicky vyvolaného poklesu využít a pokusily se přece jen obnovit rozšíření silnice, ale nepodařilo se jim to, neboť o obchod s Apricou byl velmi malý zájem. Teprve v 18. století se situace změnila, ovšem bývalá sláva průsmyku se již nikdy neobnovila.

Místo

Passo dell'Aprica 46° 8' 40.3728" N, 10° 8' 50.5428" E
Location

Aprica na Facebooku